3. Ακαδημαϊκό Έργο 3.3 Τμήμα ΕΜΜΕ - Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εκφωνήσεις: Ρίβα Λάββα :: Ηχολήπτης: Νίκος Μύρτου
3.3 Τμήμα ΕΜΜΕ - Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η μετάκληση του Γ.Π. Λάββα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης, διεύρυνε τις επιστημονικές του αναζητήσεις στο πεδίο της επικοινωνίας και της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα πολιτισμού.
Η εισαγωγή, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, των μαθημάτων Πολιτιστική Κληρονομιά και Πολιτιστική Διαχείριση, για πρώτη φορά σε ελληνικό πανεπιστήμιο, αποσκοπούσε στο να προωθήσει και στην Ελλάδα τις επιστήμες της Διαχείρισης Μνημείων και της Πολιτιστικής Διαχείρισης, οι οποίες στο εξωτερικό έχουν παράγει ένα ευρύ πεδίο θεωρητικών αναζητήσεων. Οι όροι πολιτιστικός πόρος και διαχείριση εισήχθηκαν την τελευταία τριακονταετία ως συναρτώμενες και προσδιοριζόμενες έννοιες, εφαρμόσιμες ιδιαίτερα στην αρχαιολογία. Ο όρος διαχείριση θα μπορούσε να οριστεί ως ένας όρος-ομπρέλα για δραστηριότητες, οι οποίες επιδρούν στους πολιτιστικούς πόρους, περιλαμβάνοντας την προστασία και διατήρηση, την επανάχρηση ή την καταστροφή ιστορικών καταλοίπων.
Στόχος των μαθημάτων ήταν να προσδιορίσει τα θεωρητικά εργαλεία αλλά και τις γνώσεις, για την κατανόηση της σημασίας των μνημείων, ώστε οι εν δυνάμει λειτουργοί της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας να ευαισθητοποιήσουν την κρίσιμη μάζα των πολιτών. Παράλληλα κατεύθυνε την εκπόνηση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών των φοιτητών προς επιλεγμένα ερευνητικά πεδία, ώστε να συγκροτηθεί μια βάση δεδομένων για την υπάρχουσα πολιτιστική κληρονομιά και υποδομή. Ανάμεσα στις θεματικές που διερευνήθηκαν ήταν: α. Χωρική και κτηριακή περιγραφή των πολιτιστικών εγκαταστάσεων των δήμων της Νομαρχίας Αθηνών (1996), β. Καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων της Αττικής (1997), γ. Πολιτιστική διπλωματία – η συμβολή των πολιτιστικών φορέων και πρεσβειών ξένων χωρών στην Ελλάδα (1999), δ. Αθήνα 2004 – Έρευνα κοινού. Διερεύνηση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων (1997-2000), ε. Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2000-2004 – Υπάρχουσα πολιτιστική υποδομή (1997-2000), σ. Αναζήτηση του “άσχημου” και του “ωραίου” στην πόλη (2001-2002). Τα μαθήματά του συνέχισαν να διδάσκονται στο Τμήμα Ε.Μ.Μ.Ε. και μετά τη συνταξιοδότησή του από τους συνεργάτες του Δρ. Μ. Καραβασίλη και Μ. Λεφαντζή (Π.Δ. 407).
Παράλληλα με το ακαδημαϊκό του έργο ο Γ.Π. Λάββας συμμετείχε ενεργά ως πρόεδρος ή ως μέλος επιτροπών του ΥΠ.ΠΟ. για την αποκατάσταση των μνημείων της Αθηναϊκής Ακρόπολης και των νεωτέρων μνημείων, και ως εθνικός εκπρόσωπος σε επιστημονικές συναντήσεις και κρίσεις πολιτιστικών προγραμμάτων της Ε.Ο.Κ και της Ε.Ε.