3. Ακαδημαϊκό Έργο 3.2 Σχολή Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.
Εκφωνήσεις: Ρίβα Λάββα :: Ηχολήπτης: Νίκος Μύρτου
3.2 Σχολή Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.
Αναλαμβάνοντας ο Γ.Π.Λάββας την επικουρική έδρα Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας και στη συνέχεια την έδρα Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. έθεσε ως προτεραιότητα την εισαγωγή νέων μαθημάτων με περιεχόμενο και στόχους που δεν υπήρχαν μέχρι τότε στο πρόγραμμα σπουδών.
Η γόνιμη συνεργασία του με τον S. Giedion, έναν από τους πρωτοπόρους του Μοντέρνου Κινήματος, και η ευαισθητοποίησή του για την αρχιτεκτονική της νεότερης και σύγχρονης περιόδου, προσδιόρισαν μια σειρά από πρωτοβουλίες: α. την εισαγωγή του μαθήματος «Ιστορία της Αρχιτεκτονικής 19ος 20ος » ως υποχρεωτικό μάθημα και τη συγγραφή του κλασικού πλέον συγγράμματος 19ος-20ος αιώνας: Σύντομη Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, β. τη συγκρότηση ομάδας εργασίας στο Σπουδαστηρίου Ερευνών Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. με στόχο τη δημιουργία Αρχείου της Νεότερης Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας-Θράκης, γ. την οργάνωση του Α΄ Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα: «Νεοκλασική Πόλη και Αρχιτεκτονική», (Θεσσαλονίκη 2-4 Δεκεμβρίου 1983) από το Σπουδαστήριο Ερευνών Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ., το οποίο διηύθυνε.
Παράλληλα με την έρευνα προς την κατεύθυνση της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, τον απασχόλησε εξ ίσου έντονα η εισαγωγή του υποχρεωτικού μαθήματος Προστασία Μνημείων και Συνόλων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, και η συγγραφή αντίστοιχων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, σε συνεργασία με τον Δρ. Γ. Καραδέδο. Τούτο προέκυψε από την κρισιμότητα των καιρών, δεδομένου ότι η ταχύτητα καταστροφής των μνημείων και ιδιαίτερα των νεότερων, ήταν πρωτοφανής. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις έρευνες που είχαν γίνει από το Σπουδαστήριο Ερευνών Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. είχε διαπιστωθεί ότι κάθε τρεις μέρες καταστρεφόταν κι ένα κτίριο του 19ου - 20ου αιώνα. Ο σταδιακός αποχαρακτηρισμός της “Άνω πόλης” και ο μοιραίος σεισμός του Ιουνίου 1978 έδωσαν ώθηση στη συστηματική έρευνα, τεκμηρίωση και ενεργή προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Εκτός από το ακαδημαϊκό του έργο ο Γ.Π.Λάββας συμμετείχε ενεργά ως πρόεδρος ή μέλος επιτροπών στις προσπάθειες διάσωσης τόσο των νεώτερων μνημείων, όσο και των βυζαντινών της πόλης της Θεσσαλονίκης και του Αγ. Όρους. Στο πλαίσιο αυτό του ανατέθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος η αποκατάσταση της Βίλας Καπαντζή και η μετατροπή της σε πινακοθήκη. Ως Πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών /Α.Π.Θ. προώθησε το πρόγραμμα «Corpus Μνημείων της Θεσσαλονίκης» και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ολοκλήρωσε το «Ηλεκτρονικό Αρχείο Μνημείων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από το ΥΠ.ΠΟ. για τη δημιουργία του κρατικού Αρχείου Μνημείων «ΠΟΛΕΜΩΝ».