No Javascript Found

6. Πατριαρχείο Ιεροσολύμων 6.2 Πανίερος Ναός ΑναστάσεωςΜελέτες | Σχέδια | Φωτογραφίες | Αρθρογραφία | Δημοσιότητα



Εκφωνήσεις: Ρίβα Λάββα :: Ηχολήπτης: Νίκος Μύρτου

6.2 Πανίερος Ναός Αναστάσεως
Τοπογραφική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του Συγκροτήματος  του Πανίερου Ναού Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα. (1993-2004)

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, δια της Δ2 Διευθύνσεως Εκκλησιαστικών Υποθέσεων, του Πληρεξουσίου Υπουργού Α’ κ. Γ. Α. Σιώρη και του Συμβούλου Πρεσβείας κ. Π.Α. Καβαλιεράτου, μετά από ενδελεχείς συζητήσεις και αναγνωριστική επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, ανέθεσε στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Γ. Π. Λάββα, Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης και Προβολής Πολιτιστικού Περιβάλλοντος και Εμπειρογνώμονα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε αναστηλωτικά έργα, καθώς και στον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δ. Μπαλοδήμο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Γενικής Γεωδαισίας του Τ.Α.Τ.Μ. του Ε.Μ.Π. «…να οργανώσουν, το ταχύτερον δυνατόν, ειδικόν τοπογραφικόν συνεργείον, το οποίον θα μεταβεί εις Ιεροσόλυμα, δια την εκπόνησιν της αναγκαίας τοπογραφικής τεκμηριώσεως του Μνημείου». Οι καθηγητές ανέλαβαν υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου και του Υπουργείου Εξωτερικών την ευθύνη του έργου με την οικονομική υποστήριξη αποκλειστικά του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.

Έγιναν τοπογραφικές - γεωδαιτικές μετρήσεις ακριβείας στο σύνολο των τμημάτων του μνημείου, και προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν φωτογραμμετρικές  μετρήσεις, οι οποίες, συνδυαζόμενες με τις τοπογραφικές – γεωδαιτικές, αποδίδουν όλες τις δομικές και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του μνημείου.

Το μετρητικό υλικό που έχει συλλεχθεί επεξεργάστηκε για την ολοκλήρωση 30 τελικών σχεδίων σε κλίμακα 1:50, τα οποία αποδίδουν την εικόνα της γεωμετρικής τεκμηρίωσης του μνημείου ως τελικό προϊόν τοπογραφικής και αρχιτεκτονικής επεξεργασίας.

Αποκατάσταση Κωδωνοστασίου Ναού της Αναστάσεως

Ο Γ.Π. Λάββας ανέλαβε την επίβλεψη της μελέτης αποκατάστασης του Κωδωνοστασίου του Ναού της Αναστάσεως, το οποίο ανεγέρθηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. από τους Σταυροφόρους και επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του 1545 μ.Χ., οπότε και κατέπεσαν δύο όροφοι και η στέψη του. Επί της θητείας του ολοκληρώθηκε η μελέτη αποκατάστασης και η συντήρησή του με αρμολογήματα και ενέματα σε βάθος.
Αναζήτηση στο georgelavas.ntlab.gr με το Google

 
[ΑΡΧΙΚΗ]   [01]   [02]   [03]   [04]   [05]   [06]   [07]   [08]   [09]   [10]   [ENGLISH]     Ενημέρωση: 02/2008     Αρχή της σελίδας