No Javascript Found

7. Θητεία στην Ακαδημία Αθηνών 7.1 Έρευνες Αρχιτεκτονικής



Εκφωνήσεις: Ρίβα Λάββα :: Ηχολήπτης: Νίκος Μύρτου

7.1 Έρευνες Αρχιτεκτονικής
Ο Γ. Π. Λάββας εκλέχθηκε το 2003 Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Ιστορία της Αρχιτεκτονικής Ρυθμολογίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το Γραφείο Ερευνών Αρχιτεκτονικής με Διευθυντή τον ίδιο και επιστημονικούς συνεργάτες την καθηγήτρια Ε. Φεσσά - Εμμανουήλ, τον καθηγητή Εμ. Μαρμαρά και τον Δρ. Μ. Λεφαντζή. 

Το 2005 το Γραφείο Ερευνών Αρχιτεκτονικής, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Ε. Φεσσά – Εμμανουήλ, διοργάνωσε στις 12.12.2005 το διεθνές συνέδριο με θέμα: «Οι Βαλκανικές πρωτεύουσες από τον 19ο στον 21ο αιώνα. Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Νεότερη Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» («Balcan Capitals from the 19th to the 21st century, Urban Planning and the Modern Architectural Heritage, Preparatory Meeting for the Inter-Balkan Congress»). Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε επιστήμονες των βαλκανικών κρατών ως προς την ιστορία της νεότερης και σύγχρονης πολεοδομίας, την εξέλιξη των βαλκανικών πρωτευουσών και την ανάδειξη της κοινής πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Το 2006 εξεδόθη ο τόμος των Πρακτικών : Academy of Athens, Bureau of Architectural Research, Balcan Capitals from the 19th to the 21st century, Urban Planning and the Modern Architectural Heritage, Preparatory Meeting for the Inter-Balkan Congress,  Proceedings.12.12.2005, Athens, 2006, (ed. Fessa-Emmanouil E., Mikelakis M.)

Ως Εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ως εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στη Διεθνή Σύσκεψη Χορηγών για τη διάσωση των πολιτισμικών μνημείων του Κοσσυφοπεδίου στο Παρίσι (13.5.2005). Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη σύνταξη ενός «Χάρτη της Βαλκανικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» για τη σωστή αντιμετώπιση της επέμβασης (μελέτες, διάσωση της αυθεντικότητας και ιστορικότητας των μνημείων, κ.ά.). Ως φορέας υλοποίησης του ερευνητικού αυτού προγράμματος προτάθηκε η Ακαδημία Αθηνών / Γραφείο Ερευνών Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στην ετήσια Σύνοδο της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών (Άγκυρα, 23-28.5.2005) η πρόταση έγινε δεκτή ως ψήφισμα και η Αυστριακή αντιπροσωπεία εξέφρασε την προθυμία να αναλάβει από κοινού με την Ακαδημία την οργάνωση και τη χρηματοδότησή της.
7. Θητεία στην Ακαδημία Αθηνών 7.1 Έρευνες Αρχιτεκτονικής 7.2 Δημοσιεύσεις
Αναζήτηση στο georgelavas.ntlab.gr με το Google

 
[ΑΡΧΙΚΗ]   [01]   [02]   [03]   [04]   [05]   [06]   [07]   [08]   [09]   [10]   [ENGLISH]     Ενημέρωση: 02/2008     Αρχή της σελίδας