No Javascript Found

4. Αρχιτεκτονικό Έργο 4.5 Κάθισμα Παναγίας, ΙεροσόλυμαΣχέδια | Αρθρογραφία | Δημοσιότητα



Εκφωνήσεις: Ρίβα Λάββα :: Ηχολήπτης: Νίκος Μύρτου

4.5 Κάθισμα Παναγίας, Ιεροσόλυμα
Η πρόταση και τα σχέδια του στεγάστρου για τον αρχαιολογικό χώρο στο «Κάθισμα» Παναγίας εκπονήθηκαν από τον Γ.Π. Λάββα σε συνεργασία με τον Δρ. Θ. Μητρόπουλο. Στόχος είναι να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος και να αναδειχθεί ως προσκυνηματικός τόπος, χωρίς να διαταραχθεί η εσωτερική του ενότητα. «Η δημιουργία υποδομής» αναφέρει χαρακτηριστικά «για την προσκυνηματική – λατρευτική λειτουργία (Αγία Τράπεζα, χώρος παραμονής των πιστών και της κίνησής τους) δίπλα, αλλά όχι επάνω από το αρχαιολογικό μνημείο, οδηγεί τη σκέψη στη σύνθεση δύο απαιτήσεων: α. την αλώβητη διάσωση του υλικού φορέα της ιστορικής χριστιανικής μνήμης με άνετη δυνατότητα θέασης και βίωσής του από τους επισκέπτες και β. την εκπλήρωση της προσκυνηματικής επιθυμίας των πιστών στον ίδιο χώρο και σε άμεση συνάφεια με τα λείψανα του αρχαίου ναού και του βράχου. Αυτό συνιστά τη διατύπωση ενός αρχιτεκτονικού προβλήματος, το οποίο μπορεί να λυθεί… με τη δημιουργία ενός κτίσματος-κελύφους ελαφράς κατασκευής, αλλά επιμελημένης και συμβολικής αρχιτεκτονικής μορφής, το οποίο θα περιλάβει και τα δύο μέρη-αρχαιολογικό μνημείο και προσκυνηματικό χώρο - ώστε ο επισκέπτης να μετέχει και στα δύο βιώματα. …Προτείνεται λοιπόν η κατασκευή ενός ναόσχημου μεταλλικού θόλου… και η ανέγερση δίπλα και σε άμεση συσχέτιση με το αρχαίο προσκύνημα ενός νέου μικρού προσκυνηματικού Ορθόδοξου ναού μαζί με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου».

Το στέγαστρο με τη μορφή ημιθολίου καλύπτει σαν ουράνια σκέπη τα υλικά κατάλοιπα του ναού. Η επιλογή αυτή ως συνθετική λύση συνδέει τη νέα αρχιτεκτονική δομή με την κεντροβαρική κάλυψη των οκταγωνικών ναών με τρούλο, χωρίς να λειτουργεί αυτόνομα και ανταγωνιστικά προς το μνημείο ή να φαλκιδεύει την αυθεντικότητά του. Η χρήση νέων οικοδομικών υλικών (μέταλλο, κρύσταλλο αντοχής), όπως είχε χρησιμοποιηθεί κατά την αποκάλυψη του Ιερού Βράχου του Φρικτού Γολγοθά στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, προφυλάσσει αλλά και  διακρίνει το σύγχρονο προς το αρχαίο. Ένας περιμετρικός διάδρομος σε ύψος επιτρέπει την απρόσκοπτη θέαση του Θεοβάδιστου Τόπου, χωρίς να το επιβαρύνει με την καθημερινή κατάχρησή του από τους επισκέπτες.
Αναζήτηση στο georgelavas.ntlab.gr με το Google

 
[ΑΡΧΙΚΗ]   [01]   [02]   [03]   [04]   [05]   [06]   [07]   [08]   [09]   [10]   [ENGLISH]     Ενημέρωση: 02/2008     Αρχή της σελίδας