Αν όπως σημειώνει ο ιστορικός G. Iggers «
κάθε ιστορική έκθεση αποτελεί μια κατασκευή, που προκύπτει μέσα από ένα διάλογο του ιστορικού με το παρελθόν, ένα διάλογο που δεν διεξάγεται εν κενώ, αλλά μέσα σε μια κοινότητα ερευνητών που συμφωνούν πάνω σε ορθολογικά κριτήρια για το τι είναι εύλογο», με την
Επίτομη Ιστορία της Αρχιτεκτονικής ο Γ.Π.Λάββας επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πανόραμα των ιστορικών αρχιτεκτονικών μορφών σε παγκόσμια και ελληνική κλίμακα, αναδεικνύοντας την πολιτισμική τους διάσταση στο χώρο και το χρόνο. Η πρόθεσή του ήταν να δοθούν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό αναγκαίες εισαγωγικές πληροφορίες για την κοινωνική δομή και τα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά έργα όλων των περιόδων (από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι σήμερα), εμπλουτισμένα με μια νέα πολιτισμική ερμηνευτική προσέγγιση. Το μνημειώδους έκτασης υλικό ταξινομείται μέσα από μια διττή οπτική, του ενοποιητικού αλλά ρευστού πνεύματος της εποχής, και του διαφοροποιητικού, αλλά εξίσου σημαντικού ήθους κάθε λαού, συνθέτοντας μια ευρύτερη πολιτισμική ερμηνεία της ιστορίας.
Στην εισαγωγή σκιαγραφείται η σύγχρονη έννοια της αρχιτεκτονικής και του αρχιτέκτονα, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης των έργων στη διαχρονική τους εμφάνιση. Στη συνέχεια η δέκα χιλιάδων χρόνων περίπου ιστορία αρχιτεκτονικής (με την «πρώτη» γνωστή πόλη αναγόμενη στο 8000 π.Χ.) εντάσσεται στην παρούσα πραγματεία σε δύο χαρακτηριστικά χρονικά τμήματα, εκείνο του «ανθρώπου-γεωργού» (8000 π.Χ.-1750 μ.Χ.) και εκείνο του «ανθρώπου-μηχανικού» (1750-2000 μ.Χ.), αφού σκιαγραφηθεί σύντομα η πρώτη (χωρίς όμως αρχιτεκτονική) και εκτενέστατη περίοδος του «ανθρώπου-κυνηγού» ή πλάνητα.
Ακολουθούν τα συστατικά κεφάλαια των περιόδων και των σχετικών γεωγραφικών ενοτήτων της Αρχαιότητας, του Μεσαίωνα και των Νεότερων Χρόνων (με όλους τους μεγάλους πολιτισμούς, ακόμα και τους εξω-ευρωπαϊκούς). Αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος το οποίο και καταλαμβάνει τη μισή έκταση της «επιτομής». Κατόπιν αναπτύσσεται το δεύτερο μέρος, όπου και η έμφαση, το οποίο αφιερώνεται στον 19ο και 20ό αιώνα με την ανάλυση των αρχιτεκτονικών μορφών και των δυνάμεων του «ανθρώπου-μηχανικού», ως τη συντομότερη χρονικά, αλλά και δυναμικότερη και προβληματική πολιτισμική περίοδο. Εδώ παρακολουθείται τόσο η διεθνής αρχιτεκτονική δημιουργία όσο και η ανάλογη ανάπτυξη της Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, μέσα από την εξέλιξη αλλά και τις αναδιπλώσεις τους.
Πέρα από την ιστορική παράθεση μορφών και δυνάμεων του αρχιτεκτονικού γίγνεσθαι αναλύονται κριτικά τα φαινόμενα και επιδιώκεται να εντοπισθούν οι ερμηνευτικές τους παράμετροι μέσα από το ευρύτερο κοινωνικό και δημιουργικό πλαίσιο κάθε εποχής. Κείμενο και εικόνα αλληλοσυμπληρώνονται και μοιράζονται το χώρο του βιβλίου ισότιμα, ώστε ο αναγνώστης ν’ αποκτά σαφή εικόνα των αρχιτεκτονικών στυλιστικών χαρακτηριστικών κάθε εποχής. Εδώ είναι φανερή η παιδαγωγική αξία του βιβλίου, γραμμένου να κερδίσει τον αναγνώστη χωρίς σχολαστικισμούς, ώστε ν’ αγαπήσει την ιστορική αρχιτεκτονική και ως πνευματική δημιουργία.